Rabu, 23 Mei 2012

KUKU PANJANG !!


Menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!! uppsss.. sebut khinzir la lembut sikit kowt.. Jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang…. bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk ke semua babi-babi tersebut.. ??
uiii.. jenuh samak.. s0, the conclusion is "potonglah kuku anda"..

Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang yang beragama Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekali pun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka buat onar sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa sahaja ilmu pun yang di ajar tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala hotaknyerr... ish2 ..

"Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.."


Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli... coli ?? hahaha [ oppps terlebey imagine suda ] . . Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri.


Memanjangkan kuku termasuk perbuatan yang bertentangan dengan ketentuan as-Sunnah, di mana Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam telah bersabda;


اَلْفِطْرَةُ خَمْسٌ أَوْ خَمْسٌ مِنَ الْفِطْرَةِ اَلْخِتَانُ وَالاِسْتِحْدَادُ وَتَقْلِيْمُ اْلأَظَافِرِ وَنَتْفُ اْلإِبْطِ وَقَصُّ الشَّارِبِ

“Hal yang fitrah itu ada lima atau lima hal merupakan fitrah, yaitu khitan, mencukur rambut kemaluan, memotong kuku, mencabut bulu ketiak dan mencukur kumis.” 
(HR. Al-Bukhari, bab pakaian (5889); Muslim, bab bersuci (257))


CANTEK KAN BILA KUKU PENDEK ??


PERINGATAN

kpd sesiapa yg mempunyai tabiat menggigit kuku tuh .. tahniah !! kerana kuku anda sentiasa pendek .. ahax ..

TETAPI . .

klu blh cubalah sedaya upayanya elakkan yew 
(tidak terkecuali owg yg bg pesanan tuh).. huuhuuhu ..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan